Rýmovníkový sirup
Rýmovníkový sirup
- 1 kg cukru krystal¨
- 2 citrony
- 1 litr vody
- 50 lístků rýmovníku (může jich tam klidně být i trochu víc)
- dávám tam i pomeranč
-
Citron pečlivě omyjeme teplou vodou, nakrájíme na kolečka a společně s lístky rýmovníku vsypeme do ČISTÉHO hrnce či velké sklenice od okurek. V rychlovarné konvici přivedeme k varu vodu, kterou zalijeme obsah hrnce. Přiklopíme pokličkou a necháme 1 den stát na temném, chladném místě.
Druhý den citrony vymačkáme, aby se toho zužitkovalo co nejvíc a výluh přecedíme do jiného hrnce. Přisypeme cukr a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí (a až se přestane odpařovat voda).
Plníme do nádob, které jsme předem v troubě vysterilovali.
Spotřebujte do 6ti měsíců.Poznámka
Sirup používám nejčastěji do horkého čaje. Pomáhá proti rýmě a nachlazení.